blind en slechtziend

 blinkink blind en slechtziend

Oorzaak en omvang

Sommige mensen worden zonder gezichtsvermogen geboren, bijvoorbeeld door een erfelijke aandoening. Anderen worden juist op latere leeftijd slechtziend of blind, soms zelfs acuut als gevolg van een ongeval. Wat blinden en slechtzienden met elkaar gemeen hebben, is dat ze in hun bewegingsvrijheid worden belemmerd.

In Nederland hebben ruim 320.000 mensen een ernstige visuele beperking. Dat is ongeveer 4% van de bevolking. Dit aantal stijgt de laatste jaren, onder andere doordat mensen ouder worden en ook omdat het aantal diabetespatiënten toeneemt. Diabetes is zelfs de grootste veroorzaker van blindheid in Europa.

Wanneer ben je blind?

In ons land zijn naar schatting 76.000 mensen blind. Het criterium voor blindheid is dat iemand een visus (gezichtsscherpte) heeft van minder dan 0.05 (5%) in het beste oog, of dat het gezichtsveld zich beperkt tot minder dan 10 graden. Het houdt dus niet altijd in dat iemand niets meer ziet! Soms kan iemand nog wel het verschil tussen licht en donker waarnemen. Veelvoorkomende oogaandoeningen zijn retinitis pigmentosa, glaucoom en staar. Wil je de verschillende vormen van slechtziendheid zien? Probeer de Bartiméus Zien App van Stichting Bartiméus. Je kunt ‘m gratis downloaden op je telefoon of iPad.